Telefon
WhatsApp
VALİ MASATLI: ‘AMASYA’YA ÖZGÜ LEZZETLERİN TANITILMASI GASTRONOMİ TURİZMİ AÇISINDAN OLDUKÇA ÖNEMLİDİR.’

Vali Mustafa Masatlı, Emine Erdoğan himayelerinde ilan edilen ‘21-27 Mayıs Türk Mutfağı Haftası’ kapsamında, Şehzadeler Gezi Yolu’nda Amasya ve yöreye özgü lezzetlerin tanıtıldığı etkinliğe katıldı.

Programa ayrıca Amasya Milletvekili M. Levent Karahocagil, Amasya Belediye Başkan Vekili Ahmet Çoban, protokol üyeleri, siyasi partilerin temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Programda konuşan Amasya Milletvekili M. Levent Karahocagil, geleneksel lezzetlerin tanıtılmasının önemi ifade ederek, emeği geçen herkese teşekkür etti.

Amasya’nın sahip olduğu ve coğrafi işaretlerini almaya başladığımız yöresel yemekler ve lezzetler ile gastronomi turizmi açısından önemli bir bölge olduğunu belirten Vali Mustafa Masatlı, bu potansiyelin yerli ve yabancı turistlere tanıtılması gerektiğinin altını çizerek şunları kaydetti: “Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi’nin himayelerinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı desteği ile hazırlanan ‘Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı’ kitabından hareketle hayata geçirilen Türk Mutfağı Haftası Etkinlikleri, kökü binlerce yıl öncesinde dayanan ve 3 kıtada hüküm sürmüş Milletimizin, köklü mutfak kültürünü en iyi şekilde dünyaya tanıtmak için son derece anlamlı bir programdır.

 

Yemek kültürü her toplumun milli kimliğinin ve geleneklerinin yansımasıdır. Türk Mutfağı da binlerce yıl boyunca farklı coğrafyalarda hüküm sürmemiz ve farklı milletlerle iletişim kurmamız sayesinde oldukça zenginleşmiş ve Dünya mutfakları arasında haklı bir yer edinmiştir.

Bu yeri pekiştirmek ve Ülkemizin gastronomi turizminde de ne denli iddialı olduğunu tüm dünyaya göstermek amacıyla, geçtiğimiz yıl çok önemli bir çalışmaya imza atılmıştır.”dedi

Vali Masatlı “Sayın Emine Erdoğan Hanımefendimin himayesinde gerçekleşen bu çalışma ile Anadolu'nun binlerce yıllık geleneksel yemek tarifleri "Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı" adlı eserde bir araya getirilmiştir.

türk mutfağı (2)

Bu eserden hareketle bugün, geleneksel yemeklerimizi, Anadolu’nun tarih ve kültür Şehri, Marka Kenti Amasya’mızda misafirlerimiz ve halkımızla paylaşıyoruz.

Bizlerde aslında mutfak kültürümüze ilişkin olarak önemli çalışmalar yürütmekteyiz. Amasya’da göreve geldiğimizden beri başta gastronomi ağırlıklı olmak üzere ilimize ait coğrafi işaretlerin arttırılması yönünde çalışmalarımıza başlamıştık.

Bu kapsamda ilk olarak Amasya Etli Çiçek Bamyası Yemeği, Amasya Toyga Çorbası, Amasya Baklalı Dolma ve Amasya Çöreği Resmi Coğrafi İşaret Belgelerini geçtiğimiz aylarda almış ve Coğrafi İşaretli Ürün sayımızı 8’e çıkarmıştık. Geçtiğimiz Salı günü ise, “Amasya Patlıcan Pehli” yemeğini Amasya’mızın 9. coğrafi işaretli ürünü olarak tescillemiş olduk.

Bizler sahip olduğumuz 9 coğrafi işaret tesciliyle yetinmiyoruz. Şu an itibarıyla devam eden 24 tane daha coğrafi işaret çalışmamız bulunmaktadır. Bunların tamamında başarılı olacağımızı düşünüyorum.Bu çalışmaların nihayete ermesiyle, Kültür ve Turizm Bakanlığımızın çalışmalarına paralel olarak, ilimizin köklü tarihi, kültürü ve geleneklerini de en iyi şekilde yansıtarak, bu alanda Türkiye’de önemli bir noktaya gelmiş olacağız.

Bu çalışmalarımız özellikle gastronomi turizmi için ziyaretler gerçekleştiren yerli ve yabancı misafirlerin ilgisini çekecek ve İlimiz turizmine olumlu katkı sağlanacaktır.Mutfak Kültürü turizmde etkili olduğu gibi, yaşayışımızı, insani ilişkilerimizi de etkilemektedir. Doğumdan düğünlere birçok özel anımızı yemek kültürümüzle taçlandırırız.

Etrafında toplandığımız sofralar, bizi birbirimize dost kılar. Atasözlerimizde de bu tecrübeyi aktaran nice güzel söz vardır. 'Bir kahvenin kırk yıl hatırı olması', vefanın, sadakatin ve hoşgörünün habercisidir. 'Tatlı yiyip tatlı konuşmak', mutfak kültürünün barışı tesis etmedeki gücünü ifade eder.

türk mutfağı (3)

Geleneğimizde misafire, yabancıya, yolcuya sofra kurmak, gönüller arasına kurulan bir köprüdür. Böylesi bir yaşam kültürüne sahip olduğumuz için millet olarak oldukça şanslıyız.Bu düşüncelerle Türk Mutfağı Haftası etkinliklerinin hazırlanmasında emeği geçen, başta Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi olmak üzere, Kültür ve Turizm Bakanlığımıza ve bugün bu yemekler için emek sarf eden herkese teşekkür ediyor, birlik ve beraberliğimizin daim olmasını temenni ederek, saygı ve sevgiler sunuyorum.” dedi

Müzik dinletisiyle devam eden etkinlik, Valimiz ve protokol üyelerinin Türk Mutfağına ait yöresel lezzetlerin tanıtıldığı stantların açılışını gerçekleştirmesi ve ardından stantların gezilmesiyle son buldu.

 

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Reklam

Yazarlarımız

Amasya Nöbetçi Eczaneler

Anket

E-Bülten Aboneliği