Uzmanından kurban keserken dikkat edilmesi gereken hususlar
Kesim sırasında hijyen kurallarına özen gösterilmesi gerektiğini belirten Bolat, kesimde kullanılacak tüm aletlerin antiseptikle yıkanmasını, kesim sırasındaki olası kazaların önlenmesi için en az 1 metre mesafeye dikkat edilmesi ve çelikten kasap eldiveni kullanılması gerektiğini söyledi.
Kurban Bayramı’na sayılı günler kala kurban kesiminde dikkat edilmesi gereken konulara dikkat çeken Amasya’da kasaplık yapan Tuncay Bolat, özellikle kurban kesiminin uzman kasaplara yaptırılması gerektiğini hatırlattı.
Kesim sırasında hijyen kurallarına özen gösterilmesi gerektiğini belirten Bolat, kesimde kullanılacak tüm aletlerin antiseptikle yıkanmasını, kesim sırasındaki olası kazaların önlenmesi için en az 1 metre mesafeye dikkat edilmesi ve çelikten kasap eldiveni kullanılması gerektiğini söyledi.
Tuncay Bolat, kurban eti saklanmasında plastik kapların kullanılmaması yine kurban etinin sıcakken poşetlere konulmaması gerektiğinin de altını çiziyor. Amasya’da kasaplık yapan Tuncay Bolat, kurban kesiminde dikkat edilmesi gereken noktalara dikkat çekti.
Kurban kesim yerleri belirlenmeli
Bolat, kurban kesimi öncesinde mutlaka kesim yerlerinin belirlenmesi gerektiğini belirterek, “Kesim yapılacak yerler önceden planlanmalı, belirlenmeli, standartları kontrol edilmeli ve yetkilendirilmeli. Hayvan kesim yerleri ya da kesimhanelerin önüne Covid-19’la ilgili bilgilendirme afişleri asılmalı.” dedi.
Standartlara uygun kesimhaneler hazırlanmalı
İl, ilçe ve diğer yerleşim birimlerinde, kesim standartlarına uygun mevcut hayvan kesim yerleri ve kesimhanelerin bayram süresince açık olması ve hizmet vermesinin sağlanması gerektiğini kaydeden Tuncay Bolat, “Hayvan kesim yerleri ya da kesimhane bulunmayan ilçe veya yerleşim birimlerinde yetkililer standartlara uygun mobil hayvan kesim yerleri ve kesimhaneler oluşturmalı. Kesim yapılan yerlerin ve çevresinin temizliği için önlemler alınmalı.” dedi.
Hijyen koşulları mutlaka sağlanmalı
Hayvan kesim yerleri ve kesimhanelerin önünde kalabalık oluşumunu önlemek için kesim işlemlerinin randevu ile yapılması gerektiğini kaydeden Bolat, “Hayvan kesim yerleri ve kesimhaneler önünde bekleyenlerin sosyal mesafeye uymaları sağlanmalıdır. Öte yandan lavabo, tuvalet ve varsa duş yerlerinde temizlik ve sağlık hijyenine özen gösterilmesi, belirlenen kriterlere göre temizliğin yapılması gereklidir. Personelin tıbbi maske ve eldiven kullanması sağlanması; Kesim ve temizlik sonrasında personel maske ve eldivenlerini çıkarıp özel bir çöp kutusuna atması, ellerini en az 20 saniye boyunca su ve sabunla yıkaması gerekmektedir.” uyarısında bulundu.
Çelikten kasap eldiveni kullanılmalı
Kurban kesiminin mutlaka uzman kasaplar tarafından yapılması gerektiğini vurgulayan Bolat, kesim sırasında yaşanacak olası kazaların önüne geçmek için işin uzmanlarından yardım alınması gerektiğini ve özellikle büyükbaş hayvanların kesiminin kasaplar tarafından yapılması gerektiğini kaydetti.
Tuncay Bolat, “İş güvenliğinin en önemli unsurlarından biri işi, o işi uzman olan kişiye yaptırmaktır. Özellikle büyükbaş hayvan kesimini kasaplara yaptırmak kaza sayısını önemli oranda azaltacaktır. Aletler keskin ve temiz olmalı, kesim sırasında kullanacağınız kesici aletler tam olmalıdır. Bu aletler her sene bilenmelidir. Ayrıca olası el kesilmelerine karşı, çelik örgülü ve bilekten kemerli kasap eldivenlerinin kullanılması gerekir. Bu eldivenin bıçak kullanılan ele değil, diğer ele takılması önemlidir. Bu şekilde kullanım, bıçak sapmasında eli koruyor.” diye konuştu.
Bıçaklar antiseptikle yıkanmalı
Kesim sırasında kullanılan tüm aletlerin hijyen olması gerektiğini vurgulayan Tuncay Bolat, “Kesimde kullanılacak bıçakların ve tüm kesici aletlerin antiseptikle yıkanması ve temizlenmesi gerekir. En azından alkol veya kolonya ile silinmelidir. Aletler ne fazla aşırı keskin ne de fazla kör olmalıdır. Çok keskin olduğunda yaralanmalar daha ağır şekilde sonuçlanabilmektedir. Aletlerin keskin olmaması sebebiyle kurban eziyet çekmektedir.” dedi.
Kurban kesiminde 1 metrelik mesafeye dikkat
Kurban kesimi sırasında çevre güvenliğinin de mutlaka alınması gerektiğini kaydeden Bolat, kurban kesimi sırasında yakındaki kişilerle arada en az 1 metre mesafe olması gerektiğini söyledi. Herhangi bir kazayı önlemek açısından bu mesafenin önemli olduğunu vurgulayan Bolat, kurbanın can havli ile sıçramalarının da başka bir risk olduğunu belirterek kurbanın çok iyi bağlanması gerektiğinin altını çizdi.
Kurban eti saklanmasında plastik kap kullanılmamalı
Kasap Tuncay Bolat, kurban etlerinin saklanmasında kesinlikle plastik kap kullanılmaması gerektiğini vurguladı. Plastiklerin içinde bulunan kimyasalların, gıda ile temas ettiğinde gıdaya geçtiğini kaydeden Bolat, “Bunların gıdaya geçişleri sıcaklığın etkisiyle olmaktadır. Sıcaklık arttıkça, zararlı maddelerin yiyeceğe geçişi daha kolay olur.”
Kurban eti sıcakken poşete konulmamalı
Kurban Bayramı’nda kesilen kurban etlerinin, dışarıda hiç dinlendirilmeden sıcak sıcak plastik poşetlere konularak paylaşılmasının da sakıncalı olduğunu belirten Kasap Bolat, “Plastikte bulunan zehirli kimyasallar, sıcağın etkisiyle kurban etine bulaşmakta buradan da insanlara geçmektedir. Dolayısıyla kurban etlerini belirli bir süre (en az 2 saat) soğumaya bıraktıktan sonra poşetler ile taşıyınız. Sızıntı yapmayacak, kalın poşetler kullanınız. Poşete koymadan tepsiler vasıtası ile taşınması daha uygundur. Bu süre zarfında etler soğur ve bakteri üretmesi durumu azalır. Soğuduktan sonra dağıtılacak etler poşetlenmelidir.” Diye konuştu.
Benzer Haberler
ÜMRANİYE HALI YIKAMA: GÜLCAN HALI VE KOLTUK YIKAMA İLE TEMİZLİĞİN KEYFİNE VARIN
Ertuğrul Sağlam: "Şu anda Türk futbolu gömülmeyi bekliyor"
Giresunspor 8 maçtır kazanamıyor
Boluspor başkanı kulübün mali tablosunu açıkladı
Galibiyet primi kulüp başkanının annesinden
Turnuvada 29 takım kıyasıya mücadele etti
Hem spor yaptılar hem de kaynaştılar
Başkan Volkan Kavaklıgil’den 50 milyonluk kapalı spor salonu yatırımı müjdesi