FETÖ ve Benzeri Yapıları Besleyen Sosyopolitik Zemin ve Yanlış Dini Anlayışlar Konulu Konferans Düzenlendi
15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri kapsamında üniversitemizin ev sahipliğinde “FETÖ ve Benzeri Yapıları Besleyen Sosyopolitik Zemin ve Yanlış Dini Anlayışlar” konulu bir konferans ve Anadolu Ajansının arşiv fotoğraflarından oluşan ‘Demokrasinin Zaferi 15 Temmuz 2016’ Fotoğraf Sergisi düzenlendi.
15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri kapsamında üniversitemizin ev sahipliğinde “FETÖ ve Benzeri Yapıları Besleyen Sosyopolitik Zemin ve Yanlış Dini Anlayışlar” konulu bir konferans ve Anadolu Ajansının arşiv fotoğraflarından oluşan ‘Demokrasinin Zaferi 15 Temmuz 2016’ Fotoğraf Sergisi düzenlendi.
Üniversitemiz İlahiyat Fakültesi Öğretim ÜyelerindenDoç. Dr. Ümit Toru’nun konuşmacı olarak katıldığı konferans üniversitemiz Milli Hakimiyet Yerleşkesi Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.
Konferansa Amasya Valisi Mustafa Masatlı, Amasya Milletvekili M. Levent Karahocagil, Tugay KomutanTuğg. Mehmet Fatih Ören, Belediye Başkan Vekili Ahmet Çoban, Vali Yardımcısı Faruk Ekiz, Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Elmacı, İl Emniyet Müdürü Ali Kemal Kurt, İl Jandarma Komutanı J. Kd. Alb. Ayhan Aygün, Özel İdare Genel Sekreteri Erdin Acar,Ak Parti İlBaşkanı Ekrem Toto, kamu kurum ve kuruluş müdürleri, sivil toplum örgütü temsilcileri, üniversite personeli ve vatandaşlar katıldı.
Program; 15 Temmuz şehitleri ve gazileri başta olmak üzere tüm şehit ve gaziler adına yapılanSaygı Duruşu ile İstiklal Marşımızın ile devam etti.
Programİlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ümit Toru tarafından sunulan “FETÖ ve Benzeri Yapıları Besleyen Sosyopolitik Zemin ve Yanlış Dini Anlayışlar” konulu konferans başladı.
Doç. Dr. Ümit Toru konuşmasında, “Eğer, ateizmin hükmettiği bir ülkede doğup büyüme boşluğunu az buçuk duyup tatmış olsaydınız dinsizliğin, imansızlığın paletleri altında ezilip preslenmenin ne demek olduğunu, mâbetsizliğin, mescitsizliğin, minaresizliğin, ezansızlığın ve duygu-düşüncede Allahsızlığın, peygambersizliğin, kitapsızlığın ne mânâya geldiğini biraz olsun anlayabilirdiniz. Bir dönemde belli İslâm ülkelerinde de aynı şeyler yaşandı ve hala yaşanıyor. Malesef bazı dönemler itibarıyla bu ümmet arasında dinsizlik yaygınlaşmış ve pek çok insan ateist olmuştur. Yine bazı karanlık dönemlerde camiler terk edilmiş, Kur’ân unutturulmuştur. Son 40-50 yıldaki durumu ifade içinse kelime bulmakta zorlanıyorum. Buralarda, hayatın içinde din yoktu; diyanet yoktu. Dinî değerler genç nesillere unutturulmaya çalışılıyor, her şeye rağmen dinini gönlünce yaşamak isteyenler baskı altına alınıyor, sinenler siniyor; sinmeyenler ya hapse atılıyor ya da sürgün ediliyordu. Menfâlar ve zindanlar herkesin korkulu rüyası idi.
Bu zaviyeden günümüzde bir çeşit cahiliyenin yaşandığından söz edebiliriz. Ancak geçmişte insanlar cahiliyye bilgisizlikten beslenirken, şimdilerde küfür ve sapıklık fen ve felsefeyle besleniyor. Zannediyorum bu cahiliye, Efendimiz’in neşrettiği nurlarla bertaraf edilen cahiliyeden daha tehlikeli. Merhum Muhammed İkbal ve Cemil Meriç kendi döneminde yetişen pek çok aydın için, “Kalblerimü’min, fakat kafaları kâfir.” der.
Doç. Dr. Ümit Toru; Türkiye, tarihinin belli dönemlerinde çeşitli darbe girişimlerine maruz kalmıştır. Ancak 15 Temmuz 2016 gecesi yaşanan darbe girişimi, en azından darbeye girişenler itibariyle o zamana kadarki darbe teşebbüslerinden tamamen farklı bir yere sahiptir. Zira Türkiye tarihinde ilk defa, o zamana kadar kendisini “dinî bir hizmet hareketi” olarak tanıtan bir grup darbeye teşebbüs etmiş, ordu içerisindeki mensupları aracılığıyla devletin yönetimini ele geçirmeye çalışmıştır. Söz konusu girişim, sosyo-politik ve sosyo-psikolojik zeminde yarattığı büyük hasarların yanında toplumdaki din algısının değişmesi, insanların dinî gruplardan uzaklaşması, dinî kurumlara karşı şüpheyle bakılmaya başlanması gibi çeşitli açılardan dinî alanda da yıkıcı sonuçlar doğurmuştur. Bu sunum, hem bu oluşumun yarattığı hasarı tamir etmek hem de bir daha böyle bir tabloyla karşı karşıya kalmamak için yapılması gerekenleri tespit etmek, en azından toplumun dinî gruplarla ilişkisini sağlıklı bir zemine oturtmak konusunda ilmî bir girişim olarak değerlendirilebilir.” şeklinde konuştu.
Konferans sonrası Amasya Valisi Mustafa Masatlı ve Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Elmacı ile davetliler, Kongre ve Kültür Merkezi fuaye alanında hazırlanan “Demokrasinin Zaferi 15 Temmuz 2016” konulu fotoğraf sergisini gezdiler.
Benzer Haberler
TRENDKİTAP.COM: KİTAP TUTKUNLARININ VAZGEÇİLMEZ ADRESİ
Cesur; Bu dünyadan geldik, geçtik, gidiyoruz. Önemli olan geride hayırlı bir şeyler bırakabilmektir.
ANAOKULUNDA GERÇEĞİNİ ARATMAYAN TATBİKAT
KABALAK, KIZLAR KATEGORİSİ'NDE DÜNYA MANGALA ŞAMPİYONU OLDU
YENİ EĞİTİM- ÖĞRETİM YILI BAŞLADI
DGS’yi kazanamayan Yaşar Dede pes etmiyor: “Seneye yine sınava gireceğim”
Geleneksel ‘iğne oyası'nın en büyük müşterisi Japonlar
Hemşehrimiz araştırmacı gazeteci Tülay Demir Oktay’ın merakla beklenen kitabı Annemin Sesi, Turkuvaz Kitap etiketiyle çıktı