Telefon
WhatsApp
DEĞİŞMEYEN GELENEK “YAĞMUR DUASI”

Amasya’nın Merkeze Bağlı Şeyhcui  Köyünde yaklaşık beş yüz yıldır yapılan yağmur duası geleneği halen sürüyor.

Yüzyıllardır kaybolmayan bir değer olarak köy halkının bir araya gelmesi ile yapılan Yağmur Duası kesilen kurbanlarla ve dualarla başladı. Şehir merkezine üç km uzaklıkta ki köyde her yıl yapılan yağmur duası için il merkezinden ve dışından Mayıs ayı içerinde bir araya gelen köylüler birbirleri ile kaynaştı.

Kazanlarla pişirilen bulgur pilavı ve kesilen kurban etleri ile yenilen yemeğin ardından yapılan dualarla bereketli, huzurlu bir yıl temenni edildi. Dualar eşliğinde kurbanların kesildiği geleneğin beş asırdır devam ettiğini kaydeden köy muhtarı Kemal Saka “Köy halkı Şeyhcui Camii altında bir araya gelerek keşkek ve bulgur pilavı dağıtılması sebebiyle geleneksel olarak her yıl toplanır. Köyümüz tarihi ile de önem taşımaktadır. Yapılan dua ve kesilen kurbanlarla bir arada olmanın mutluluğunu, bereketli bir yıl geçirmeyi temenni ediyoruz” dedi.

Muhtar Saka “Bu gelenek bizlere büyüklerimizden kaldı. Bizlerden sonraki nesillerde de devam edeceği düşüncesindeyiz. Bizim bu geleneğimize katılım artarak devam ediyor. Bu yağmur duası için şehir dışından ve hatta yurt dışından gelenler dahi var.” diye konuştu.

AMA- GELENEK (1)

Etkinliğin amacı, kasaba halkının birlik ve beraberlik içerisinde ortaklaşa değerlerinin devam ettirilmesi, dini ve manevi olarak, kasabamız ve çevresinin, halkımızın kendilerinin, tarım arazilerinin, ürünlerinin, olası her türlü afetlerden, kaza ve belalar ile her türlü olumsuzluklara karşı halkımızla dualarda bulunmak, diğer adıyla şükretmektir. Yağmur duasına alışılageldiğinden dolayı, genelde Mayıs ayının son haftalarında çıkılır.

Nasıl yapılır; Köy halkından ister köyde otursun ister şehirde kurban edilecek hayvan alınması için günün yönetimince belirlenen ve hane halkından talep edilen kurban parası adı altında (günün şartları gereği her haneden bir kilo et parası) para talebi için ilanlar edilerek, ziyarete gidilecek gününün sonradan belirlenmesi belirtilerek, görevlilere teslim edilmesi istenmektedir. Yapılan listeye ve toplanan paraya karşılık kurban veya kurbanlar alınır. Yağmur (şükür) duasına çıkılacak gün netleştirilir. Köy halkına yine ilan yoluyla bilgi verilir. Bulgurlar ile dua günü etli pilavlar yapılmaktadır.

AMA- GELENEK (2)

Yağmur duasına çıkılmadan bir iki gün önce biriken para ile kurban alınır. Geleneklerimiz gereği, daire çevirme işlemi gerçekleştirilir. Köyümüz cami imamları ve kasabamız geleneğini bilen başka din görevlileri birlikte günün nakil araçları ile eskiden atlarla gezilmekte iken, şimdi ise günümüz koşullarına ait nakil aracı olan otomobil ile kasabamızı çevreleyen arazi yollarından kuranı kerim okunarak dolaşılır, dolaşılırken de kasabamızın ve çevremizin her türlü kazadan, beladan ve afetlerden korunması için dualarda bulunulur. Sonra yapılan etli bulgur pilavı dualar eşliğinde yenilir.

 

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Reklam

Yazarlarımız

Amasya Nöbetçi Eczaneler

Anket

E-Bülten Aboneliği