Telefon
WhatsApp
12 HAZİRAN FESTİVALİNDE GAZİ PAŞA CÜLUS TEPEDEN KARŞILANDI


Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 12 Haziran 1919’da Amasya’ya teşrif ettiği tarihi anlar tiyatro sanatçıları tarafından temsili olarak canlandırıldı.

19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkarak Milli Mücadele’nin meşalesini yakan 9. Ordu Müfettişi Mustafa Kemal’in, 12 Haziran 1919'da geldiği Amasya’nın Cülus tepe mevkiisinde Müftü Hacı Hafız Mehmet Tevfik Efendi’nin öncülüğündeki heyet tarafından ‘Paşam, bütün Amasya emrinizdedir, gazanız mübarek olsun!’ sözleriyle karşılandığı, halkın desteğini ardına aldığı anlar o günkü heyecana yakışır şekilde tiyatro sanatçıları tarafından sahnelendi. Gazi Mustafa Kemal Paşa’yı canlandıran oyuncunun aracından halkı selamladığı anlar Amasyalılar tarafından uzun süre alkışlandı. Milli Mücadele’nin sembolü ve Türkiye Cumhuriyeti’nin doğum belgesi niteliğindeki Amasya Tamimi’nin imzalanışının 103. Yıldönümünde canlandırılan temsili karşılama törenine Amasya Valisi Mustafa Masatlı, Amasya Milletvekilleri M. Levent Karahocagil, Hasan Çilez, Mustafa Tuncer, Amasya Belediye Başkanı Mehmet Sarı, Garnizon Komutan Vekili Piyade Albay Suat Kılçelik, protokol üyeleri ve Amasyalılar katıldı. Temsili karşılama töreninin ardından düzenlenen “Atatürk ve Bayrağa Saygı Korteji” ile şehir turu yapıldı.

‘GAZİ PAŞA’NIN FİKİRLERİNİ BEYAN ETTİĞİ VE HALKA GÜVENDİĞİ ŞEHRİN EVLATLARIYIZ’
Kortejin ardından Yavuz Selim Meydanı’nda düzenlenen resmi açılış töreninde konuşan Amasya Belediye Başkanı Mehmet Sarı şunları kaydetti; “Biz Tevfik Efendi’nin, Abdurrahman Kâmil Efendi’nin torunlarıyız. Mustafa Kemal Atatürk’e “Amasya emrinizdedir paşam” diyen ceddin torunlarıyız. Biz onların ruhunu taşıyoruz. Biz onların cesaretini taşıyoruz. Yedi düvele dikilen yedi düvele ferman okuyan Gazi Paşa’nın fikirlerini beyan ettiği ve halka güvendiği şehrin evlatlarıyız. Güvenimiz ve cesaretimiz tescillidir. Ne diyor Gazi Mustafa Kemal Atatürk Amasya Genelgesi’nde? “Milletin istiklalini, yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır.” İşte Amasya, paşamıza verdiği destek ile Milli Mücadele’nin işaret fişeğini yaktıran şehirdir” dedi.

Daha sonra Amasya Valisi Mustafa Masatlı da günün anlamına ilişkin bir konuşma gerçekleştirdi. Konuşmaların ardından Bursa İznik Belediyesi Mehter Takımı tarafından çalınan marşlar katılımcıların beğenisini kazandı. Festival programı hatıra fotoğrafı çektirilmesinin ardından sona erdi.

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Reklam

Yazarlarımız

Amasya Nöbetçi Eczaneler

Anket

E-Bülten Aboneliği